13.8. – 4.9.2011

… aneb o městě plném hudby

Díky tomu, že jsem firmě kývla na nabídku vyšší pozice v práci, poslali mě na 3 týdny na OV (úřední veterinář) kurz  na veterinární universitu v Glasgow. Nechápu sice, proč je potřeba takový kurz, když náplň byla z 95% opakování ze školy (české), ale budiž učiněno zadost anglickým papírům. Tak mam teď glejt a dostanu razítko, abych mohla razítkovat jiné papíry. Odseděla jsem si tedy nutné, vesměs však nudné přednášky, strávila jednu noc učením, napsala závěrečný příšerný test, ale to hlavní co jsem si z pobytu v Glasgow odnesla, se dělo mimo půdu university 🙂 Měla jsem naštěstí dost času na to si Glasgow skutečně užít.

Word Pipe Band Championship Glasgow Green

Mistrovství světa skotských pipe bandů se letos účastnilo 230 skupin… předtavte si 3 tisíce skotských dudáků na prostoru menším než brněnské Lužánky. Několik soutěžních stage, jedna hlavní scéna s tribunou a televizí pro ty nejlepší, a ti co zrovna nesoutěží, tak trénují. Což znamená že hrají všichni přes sebe. Po celém parku jeden band vedle druhého, uděláte krok a už slyšíte jiný tune. Součástí doprovodného programu byla soutěž v Highland dancing, skotské hry a tržiště zaměřené na potřeby pro dudáky, včetně několika výrobců highland pipes, a na steaky. Na závěr celého soutěžního dne bylo velké defilé – všechny pipebandy nastoupily jako vojáci do útvaru v prostoru hlavní tribuny, vyhlásily se výsledky, všichni naráz zahráli jeden tune (což bylo naprosto velkolepé, rytmus udával bubeník snímaný kamerou a vysílaný na velké plátno).

Za Irskem do největšího skotského města

Součástí festivalu Piping Live ! , který probíhal v Glasgow více než týden, byly také koncerty různých kapel ve kterých se vyskytují dudy, a to nejen skotské. A tak jsme se setkali – já a Lúnasa! Pro mě jedna z nejlegendárnějších irských kapel. Splněný sen. Výborná stage, výborný zvuk, a možnost si celý koncert prožít hezky z blízka (protože sice bylo plno, ale ne narváno, a já přišla celkem brzy, tak jsem si vybrala místo hned u pódia, zíraje na Cilliana dudáka asi ze 2 metrů…). Old Fruitmaket na starém tržišti v centru Glasgow tedy nyní již neslouží k prodeji ovoce, ale lidé sem přicházejí za dobrými koncerty do pěkně zrekonstruované haly s původními podloubími.

Co se týká architektury a památek, celkově je to spíš moderní město (velký rozdíl od Edinburghu), sem tam se někde objeví nějaký ten zapomenutý kostel, často předělaný na diskotéku, hospodu nebo divadlo. Pěkné je George square  centru, se sochami jezdců na koních, budova university (vlastně asi nejhezčí stavba v Glasgow, s výhledem), Kelvingrove museum (zvenku i zevnitř). Velmi zvláštní je pak katedrála a Necropolis a z moderních staveb stojí za to navštívit muzeum transportu (pořádně velká nová garáž pro spousty vlaků, aut, motorek, tramvají…). V Glasgow najdete nejspíš jedinou čajovnu ve Skotsku kde se podává sypaný indický, čínský či nepálský čaj i jiný než černý (vlastní ji poloviční čech), hospody kde mají dobré pivo (které si většinou sami vaří, př. Brew Dog), pěší zónu s kvalitními pouličními muzikanty, metro (které jezdí dokola jako staré modely vláčků),  a prazvláštní Oran Mór (bar a klub v kostele, který má jako jeden z mála otevřeno přes půlnoc).

Do Glasgow se několikrát ještě podívám i po skončení kurzu, hlavně kvůli hudbě, takže se tu možná objeví ještě další fota časem.

O hudebních sessions v Glasgow samostatný článek.

 

 [AFG_gallery id=’6′]

 

 

 

 

Glasgow
Tagged on: