Istind – Ledová hora 1480 mnm

10.09.2016

Ptát se místních Norů na obtížnost cesty na jakoukoliv horu je úplně zbytečné. Odpověď je zásadně velmi vzdálená od reality tak, jak jí vidí průměrný Evropan. Tj. ne-nor a ne-švýcar…

Při výletu, který místní považují za příjemnou nedělní procházku, se vám totiž může klidně stát, že byste půlku trasy nejraději byli přivázaní na laně a že vás po výstupu místo nohou budou bolet ruce, jelikož ta procházka byla spíš vertikální než horizontální. Nic se nezmění, ani pokud se zeptáte skoro 70ti leté důchodkyně, nebo 10ti letého klučiny. Místní prostě s výškami problém nemají a skáčou si po balvanech jak kamzíci i na místech, kde vy strachem lezete po čtyřech. Nu, já tedy určitě.

Tady je malý fotoreport z jedné takové podzimní nedělní procházky – na místní dominantu Istind, neboli ledovou horu, v okrsku Målselv.

Celá stezka je značená, nejdřív se škrábete strmě vzhůru krásným březovým lesem podél potoka přecházejícího ve vodopád, pak se objeví moréna ledovce a údolá jí vyvořené. Odtud se pokračuje po stoupajícím hřebeni až k finální nejstrmější části která je tvořená balvany, kamenným polem a skálou v různé kombinaci. Opravdu se vyplatí sledovat červené značení, jelikož to vede tou nejschůdnější cestou. Tuto část nelze doporučit pro nikoho kdo se bojí výšek (a protože já se trochu bojim, tak jsem se skoro i otočila. Ale vzpomněla jsem si na norské důchodce, co vylezou všechno, a tak mi to nedalo).

Vyrazila jsem kolem 9h ráno a po cestě nahoru jsem nikoho nepotkala. Bylo oblačno, ale dle předpovědi se to mělo zvednout. Díky zvedající se vrstvě mraků se mi podařilo několikrát pozorovat optický jev Brocken Spectre (Strašidlo z Brockenu?) což je obdoba duhy, ale kruhová. Vznikne, když je slunko nízko, svítí vám za zády a pod vámi je vrstva mraků na které se obrázek promítne. Kolem vaší hlavy, nebo kolem špičky hory. Příjemné překvapení. (předtím jsem takovou duhovou svatozář viděla jen ve Skotsku a v Irsku).

Nahoře jste odměněni nádherným výhledem do širokého okolí. Na další hory, údolí, klikatící se řeku, lesy i rašeliniště, v dálce zasněžené Lyngenské Alpy, ostrov Senja, ale i obrovský ledovec na severní straně Istind a jezero pod ním.

Během focení časosběrného videa na vrcholu začalo přicházet pár dalších turistů a několik vojáků, kteří mají tento výstup doporučen v rámci zocelování 🙂

Istind