26.2.2012

Ben Vorlich (985m) a Stuc a’Chroin (975m) u jezera Loch Earn

Ben Vorlich by Earn-06

Snadný výstup na Ben Vorlich po upravené cestě točící se zmijovitě vzhůru od jezera aaaaž na hřeben Ben Vorlich a nepoměrně těžší dobývání vrcholu Stuc a’Chroin nejprve přes mokřad v sedle mezi kopci, pak příkré sněhové pole, sutinu, a výsledně skály, které vyžadovali delší šplhání za pomoci rukou a nedívání se dolů. Naštěstí cesta z druhého kopce zpátky k jezeru vedla okolo, mírnější variantou (ono by to šlo tedy obejít i nahoru, ale to by nebylo tak zajímavé :-))

Spolusouputníci: Dorka (Maďarsko), Ali a jeho kamarád Chris s přítelkyní (Skoti).
Počasí si s námi zahrává a nakonec se stává nejzajímavější částí výletu.  Nejprve je vše v mrazích, které ale postupně ustupují jak my stoupáme. Po chvíli je vidět jezero od kterého jsme vyšli, ale Ben Vorlich samotný je zakrytý mraky. Ukáže se nám až kousek před závěrečným stoupáním. Dorka je v horách poprvé a trochu podcenila boty a oblečení a tak se jde pomalu. Když máme Ben na dohled, utíkám trochu skupině a vybíhám nahoru. Mraky se rozestupují a nabízí se kouzelný výhled, kochám se. Přibíhá ke mě border kolie  a vzápětí pán, který se mě ptá, jestli vidím to co on, a ukazuje na vrstvu mraků. Strašidlo? Duha? Stín?

Brocken Spectre” – zvětšený stín, který se promítne na vrstvě mraků a kruhová duha kolem hlavy, vzácný optický klam vznikající když stojíte na hřebeni, do zad vám svítí sluníčko a mraky jsou v té správné konstelaci, pojmenovaný po jedné německé hoře kde byl poprvé spatřen a popsán.(http://en.wikipedia.org/wiki/Brocken_spectre)

Brocken Spectre
Od milého pána se dozvídám, že to sám viděl jen párkrát. Zajímavé je, že každý vidí jen svého jednoho stína s duhovou svatozáří, můžete na něj mávat a on bude mávat na vás z vrstvy mraků. A tak mávám na svůj přízrak a pokouším se ho vyfotit. Za chvíli se blíží Ali a když vidí strašidlo, volá na ostatní za ním: “Brocken Spectre”. Ti jsou ale ještě nízko aby přízrak viděli a Alimu rozumí “Rock Inspector” a tak se řeší, co se stalo a co dělají na horách inspektoři. Pka ale doráží na vrchol Ben Vorlich a každý už vidí svého Rock inspectora se svatozáří z duhy.  Úkaz a výhled trvá asi čtvrt hodinky.  Bohužel po zbytek treku už jdeme v mracích které odmítají zvednout. A i když následující sněhová pole a šplhání po skalách jsou také zajímavou částí výletu, Horský přízrak rozhodně zůstává nejsilnějším zážitkem.

 [AFG_gallery id=’4′]

Horské strašidlo na Ben Vorlich
Tagged on: