11.3.2012

Skalní hrad z granitu a náhorní plošina Cairngorms

Ben Avon-05

Výlet na Ben Avon (1171 m) v centrální části národního parku. Nejkratší trasa na vrchol je dlouhá 33,5km protože široko daleko kolem Ben Avon je pusto prázdno bez civilizace. Divoká náhorní plošina, po které se prohání nikdy neslábnoucí vítr, je ozdobená několika skalními granitovými útvary z nichž ten nejvyšší je vrcholem Ben Avonu. Sněhu už moc není, jen sem tam malá plocha, počasí nám přeje (skoro celý den sluníčko), a  stezka je pěkná, z větší části upravená. Ačkoliv je začátek a konec treku trochu nezajímavý, protože se jde dlouho údolím, zajímavá vrcholová část se skálami vše snadno vynahradí. Potkáváme dva turisty kteří nezáživnost údolní části vyřešili pomocí kola, které nechávají u vodopádu kde cesta začne stoupat a kudy se zas budou vracet. Nám cesta ale ubíhá i bez kola, jelikož jdu tentokrát s krajanem Pavlem momentálně žijícím v Glasgow a tak si můžem povídat česky.

 

Ben Avon-Ptarmigan
Kromě pár turistů potkáváme typické obyvatele Cairngorms – Ptarmigan (Bělokur horský) už má tmavý háv (v zimě měl bílý), a spoustu jelenů.

Na skalní hrad na vrcholu se dá vyšplhat, nicméně je to boj s vichřicí. Krade čepici, podráží nohy a když upustíte kapesník, zmizí rychlostí blesku. Přesto se dostáváme alespoň na část skal. Pár fotek a pak rychle dolů do závětří.

Celý trek nám trval kolem 9h, což odpovídá časování v popisu na netu.

 [AFG_gallery id=’3′]

 

 

 

 

Ben Avon
Tagged on: