12.2.2012

Zimní výstup na nejvyšší horu jižních Highlands

Ben Lawers  (1214 m) se tyčí nad jezerem Loch Tay a díky své výšce  a nepřístupnosti se v okolí této hory udržela arkticko alpinská  flora což vedlo k vyhlášení přírodní rezervace v této oblasti. Ta je nyní ale pod sněhem a ledem. Druhým vrcholem dnešního treku je Beinn Ghlas (1103m).

hřeben Ben Lawers

Zima tady ve Skotsku je nyní ve srovnání s kontinentem opravdu nesmělá. Nějaký ten sníh na horách leží, ale nic moc a ani mrazy v podstatě nejsou. Ještě že jsem byla na dva týdny doma si pořádnou zimu se sněhem a ledem užít.

vousatá trávaRáno bylo lehce kolem nuly a v průběhu dne dokonce nad nulou, mlha, slabý vítr. Během výstupu se sem tam mraky rozestoupily, takže bylo trochu vidět, ale většinu času klasická šedobílá tma. Ranní mrazíky však vytvořily dekoraci na stéblech trávy i na těch nejmenších lístečcích mechu a vyčuhujících kamenech a ve výšce okolo 600-800m bylo vše “vousaté”. Nad touto výškou už převládal sníh nebo led a kameny.  Místy to dost klouzalo takže jsme několikrát museli použít i ruce. Úplná špička Lawers byla nad mraky a před námi se rozprostřel pohled jako z letadla – vrstva mraků zalitá slunkem a jen kousíčky dalších kopců které se derou nad ně.

vrcholový patník U patníku je to vždycky “jiný svět”. Dole u jezera mraky, mlha, šedavo, ale tady nahoře sluníčko, sníh, led a všechno se třpytí. Celkový výhled nám bohužel dopřán není, ale aspoň sem tam něco. Vyplatí se chvíli počkat, výhled se mění každou vteřinu. Potkáváme se se třemi ostřílenými skotskými horaly vybavenými dle předpisů (cepíny, návleky, mačky, nepropro atd), kteří jsou z nás poněkud nesví a ptají se jestli jsme prvně v horách, asi že jsme si to nakráčeli nahoru jen v mikinách (ale ono je vážně teplo). Nu a pro Dianu to byl první výstup v zimě.

vousatý kámen

Opět platí, že sestup je horší než výstup, jde celkem příkře a tak při představě, jak padám kamsi do hlubin, vyměknu a nandavám svou miniverzi maček. Rozdíl je kupodivu opravdu markantní a tak si můžu kráčet dolů po ledu celkem snadno. Diana volí postup sedmo. Tak jako tak projdeme několika vrstvami mraků a za necelé dvě hodiny jsme zpět u auta.

výstup

 Diana a vrcholová svačinka

mráz je umělec

i patník je vousatý

 skoro výhled

Ben Lawers