28.5.2011, hudební festival v městečku Montrose

Montrose
Montrose
vylohy
Vylohy s hudební tematikou

Návštěva hudebního festivalu v Montrose byla příjemným překvapením. Narazila jsem na něj zcela náhodou, když jsem hledala, kde bude v nejbližší době hrát kapela Moonzie Allstars (jejíhož hlavního představitele znám ze sessions). Montrose je přístavní město s pěkným okolím (historický maják, ptačí přírodní rezervace Montrose Basin, dlouhatánský železniční most přes záliv…) a stejně tak pěkným náměstím. Festival běžel celý víkend a účinkujícími byli krom Skerryvore především místní kapely, zpěváci a písničkáři.

Carnustie Pipe Band
Carnustie Pipe Band

Na náměstí bylo hlavní podium, kde měli prostor lidi přímo z Montrose, děti z místních hudebních a tanečních škol a někteří hosté. Kapely z okolí a také volné sessions jste si mohli jít poslechnout do hospod, klubů a restaurací, které se festivalu účastnily. Bylo jich celkem 17 !!! Vstup byl všude volný a tak většina lidí korzovala od hospůdky k hospůdce, ochutnávat jednotlivé kapely všelikých žánrů a nejen je. Na výběr bylo skutečně leccos od folku přes jazz, indie, cajon, ska až po rock. Kvalitá byla různá, příležitost zahrát na festivalu zřejmě dostal každý kdo chtěl a byl z tohoto kraje. Festivalem očividně žilo celé městečko. Všechny obchody měly ve výlohách hudební tematiku, dokonce figuriny ve výloze sportovního oblečení měly v ruce kytaru 🙂

Program na náměstí začínal tradičně dudáckou kapelou. Carnustie pipe band se tedy postaral o hřmotný úvod festivalu. Protože to byl první pipe band, který jsem tu ve Skotsku viděla na živo, zaujalo mě několik věcí:

  • všichni měli nejen stejné uniformy, ale také naprosto identické nástroje od 1 výrobce, tudíž jim to ladilo.
  • věk nehraje roli – nejmenší dudák byl menší než nástroj a nejstarší už byl vysloužilý důchodce.
  • pohlaví hraje roli – dudáci byli výhradně kluci, kdežto na bubny hráli i holky… ale možná je to jen náhoda
  • všichni bubeníci a bubenice pohledem hypnotizovali toho na kraji a hráli podle něj
  • dalo se to poslouchat
Carnustie Pipe Band
Carnustie Pipe Band
Highland dancing
Highland dancing
balet
balet

Z dalšího programu na náměstí mě zaujalo ještě highland dancing dětí z místní taneční školy. Pro změnu výhradně holky, ale všeho věku. Highland dancing laik jako já pozná krom typického oblečení podle toho, že tanečnice poskakují z nohy na nohu a přitom mají ruce zvedlé nad sebe. Často také poskakují do kruhu mezi zkříženými meči ležícími na zemi (omlouvám se odborníkům…). Pak ještě vystoupila jiná taneční škola s jakýmsi baletem, který v podání baletek s průměrnou váhou 80+ vypadal dost nebaletně. Štíhlých dětí tu moc neuvidíte… Další program na náměstí byl už nezajímavý (pro mě, nikoliv samozřejmě pro rodiče a místní) případně zoufalý, protože se tam střídaly různé dětské a školní kapely, nějaké moderní poskakování a open mic. Čas přesunout se do klubů. Kapela, kvůli které jsem sem přijela, hrála až k večeru a tak jsem stihla asi pět jiných kapel na různých místech. Rockové, jazz nebo ska kapely mají stejný zvuk jako kdekoliv jinde v Evropě, jediné co mě zaujalo byla country kapela ve které hrál týpek na valchu a na triangl s takovým image a profesionálním pohledem, jako by byl rock star na elektrickou kytaru.

… a teď přichází moji favorité. Moonzie Allstars. Něco mezi celtic, ska, jazz, funky, rock a kdovíčím. Ale hlavně výborní muzikanti s obrovskou energií. Dave, kterého znám ze sessions, hraje na skotské dudy (ale ne ty veliké, na menší variantu – konkrétně small pipes a border pipes), flétny a whistly. Rytmus tomu dává týpek na elektrickou kytaru, kterou střídá s bouzouki. Doprovází je basák a bicí. Já bych tam osobně slyčela radši bodhran, ale co už. Na místní kapelu jsou dobrý.

Po jejich koncertu už se hospody i ulice začínají plnit velmi opilými lidmi a tak na poslední kapelu nezůstávám (stejně metal nemusim) a vyrážím dom.

Videoukázky z festivalu z mého malého foťáčku:
Carnustie Pipe Band

Highland Dancing

The Moonzie Allstars

 

 

 

 

 

Montrose Music Festival