Severovýchodní pobřeží Skotska,  a především kraj Caithness, jsou oblastí s mnoha relativně dobře zachovanými archeologickými památkami. Jsou to většinou kamenné stavby (nebo jejich zbytky) staré kolem 2000 let. Některé jsou upravené pro turisty, některé se jen tak válejí na poli a pasou se na nich ovce. Zůstaly stát asi hlavně proto, že to tu není úrodná oblast, kde by se proháněly traktory a ničily každou mez. A ovce kámen nežerou.

Yarrows Archaeological Trail

Yarrows Archeo Trail4

Nejzajímavější ze všech míst označených na mapě. Asi 4 km dlouhý okruh, čátečně označený, kde potkáte všelico. Pokud ho ovšem najdete. Z hlavní silnice sice ukazuje hnědá cedule, ale pak je to ještě asi 15 minut různého motání krajinou, kdy máte několikrát pocit, že někomu vjíždíte na pole, že cesta za rohem skončí, že si GPSka zase vymýšlí hovadiny a tudíž že jste se ztratili. Kdybych neměla souřadnice výchozího místa, tak to hledám dodnes. Když ale statečně projedete skrz dvůr jedné farmy, přejedete cattle grid na pastviny a projedete i brankou druhé farmy, hle z ničeho nic tam je dvůr proměněn v parkoviště pro turisty. Nebo to byl aspoň původní záměr těch, co tuto lokalitu zpřístupnili veřejnosti. Vlastně je to spíš pořád dvůr farmy, akorát je na něm uvítací cedule s plánkem. A protipsí cedule. Vzhledem k tomu že sem asi fakt jen tak někdo nezabloudí, tak tu ani nestojí žádná auta. A to je neděle, prodloužený víkend, sluníčko. Vystupuju z auta a hle, místní farmář. Zdravím ho a dost se mi uleví, když se ptá jestli jdu na okruh, a že je to zajímavý a že se uvidíme za dvě hodiny. To znamená, že jsem správně a že to je skutečně parkoviště. Tak, a jdeme se podívat co že tu je zajímavého:

South Yarrows Broch

kruhová kamenná stavba, tady spíš už jen základy. Bývala to věž, postavená v pozdní době železné (asi 200 př. n . l. – 200 n.l.), se silnými stěnami bez oken a jen jedním vchodem. Zevnitř to mělo schody pro přístup do vyššího patra a nahoru na špičku věže. Uvnitř bylo místo pro spaní, vaření, jídlo nebo jiné činnosti(tkaní). Věž sloužila i k obraně před nepřáteli. Kolem broche jsou “wags” – další základy staveb, které postavili o několik set let později Piktové částečně pod zemí. Ve středověku používali tuto Broch  pohřebním rituálům.

Stezka pak prochází pastvinou, nebo spíš rašeliništěm se zbytky osídlení asi stejného stáří jako Broch, v průvodci píšou možná až 3500 let. Dnes lze rozeznat jen několik kruhových obrysů v krajině a domky z dřeva a kamenní si domyslet. Šplháme se na kopec. Výrazná hromada kamenní vypadající jako mohyla  je dle průvodce jen “clearance cairns” – hromada šutrů bez hlubšího významu, protože někam je naskládat museli, když je odnášeli z pole. Z vrcholu kopce je krásný výhled do okolí, na moře, na vzdálené kopce u Dunbeath i na celou archeo stezku. Z pevnosti z doby železné, která na této strategické pozici stála, zbyla jen hromada kamení. Ale nikdo tu nekopal, takže do toho kluci, bylo by tu co objevovat 🙂

Long Cairn je nejstarší stavbou na této stezce. Resp tu jsou dokonce dva. Zvenku to vypadá jako dlouhá hromada kamení, ale má vchod a přestože je místy propadlá, dalo by se tam vlézt. Kdybyste ovšem měli baterku, notnou dávku odvahy a nevadilo by vám se soukat chodbou 50x50cm. Tráva u vlezu nebyla ani trochu pošlapaná, a tak si na hrdinu hrát nebudu a tohle vzdávám, ikdyž to vypadá lákavě. Stejně je tu cedule že se nemá lézt dovnitř ani nahoru, že se to bortí. Long Cairn je neolitická stavba sloužící k pohřbívání mrtvých, stáří se odhaduje na 5000 let. Původně to bylo několik kruhových staveb, které později propojili a rozšířili na jednu podélnou s rohy, které se používaly k rituálům. Našly se tu kosti, náramky a keramika stará 2700 – 4400 let, což svědší o opakovaném pouřívání Cairns. Známky jiného osídlení z této doby dle průvodce zatím “čekají na odkrytí”. Podobně stará lokalita, která byla prozkoumaná a odkrytá, je nyní turistickou atrakcí na Orkney ostrovech pod názvem Skara Brae.

Cairn O’Get

Menší Cairn (resp jeho zaklady) mezi Lybsterem a Wickem upraveny a zpristupneny turistum. Původně kruhovitá stavba s jedním úzkým vchodem a místností na pohřební obřady a na kremaci. Je dobře ozačený, s informační tabulí a vede k němu chodníček přes rašeliniště.Stáří se odhaduje asi na 5000 let a našli se tam nějaké ohořelé kosti lidí, zvířat a hroty šípů.

 

The Grey Cairns Of Camster

Camster2

Nejlépe zachované “chambered tombs” (něco jako hrobky s místností) v Británii. Zachované tím způsobem, že je opravili, vnitřek zpevnili železobetonovou konstrukcí, do vchodu vložili mříže (ale dají se otevřít) a do špice místností silný skleněný průzor aby bylo uvnitř trochu vidět. Camster5A vedou k nim chodníčky přes louku aby si náhodou turista neušpinil střevíčky. Takže to úplně ztratilo svoje kouzlo narozdíl od podobné stavby v Yarrows. Ale zase se do nich dá bezpečně vlézt 🙂 Vlez do obou staveb je úzká nízká chodba (takže po kolenou a bez báglu, jinak se praštíte do hlavy), asi 1,5 metru dlouhá, tedy přes sílu zdi. Jedna hrobka je kruhovitá, takže uvnitř je jedna místnost s plochými kameny proti vchodu. Druhý Cairn je podélný, vznikl pravděpodobně propojením dvou původně též kruhových staveb plus má dva “forecourts” určené k obřadům. Nakolik jsou uvnitř poskládané ploché kameny připomínající oltář původní a nakolik pro efekt těžko říct. Stáří původních Cairns se odhaduje na 5000 let, nyní to celé působí dojmem nově opraveného skanzenu. Pro představu dobré, ale podle mého nutno brát s rezervou rekonstrukci a zkusit si odmyslet co si mohli restaurátoři vymyslet 🙂

Hill O’ Many Stanes

Hill o Many Stanes 2Tak tady je potřeba hodně představivosti abyste to považovali za zajímavé místo. Odkazuje sem hnědá cedule a píše se o tom v průvodcích. Ovšem chyba očekávat “Horu s mnoha menhiry” jak by mohl název evokovat. Jedná se spíš o malý kopeček s několika malými kameny, které místy připomínají řadu. Ale s trochou fantazie si lze domyslet jak to vypadalo před 4000 lety, kdy zde stálo 600 kamenů uspořádaných v řadách ze severu na jih, které se na jižní straně kopce mírně přibližovaly (do vějíře, ale nespojily se). O tom, zda celý útvar sloužil k náboženským obřadům  nebo jako kalendář pro lunární a solární cykly, se lze jen dohadovat.

Dunbeath Broch

Dunbeath Broch

Obranná věž z doby železné, stáří kolem 2500 let. Částečně zachovaná, zakonzervovaná s rozvahou. Zřetelný vchod, “guard cell” hlídající úzký malý vchod a “further interior cell” v protější části obvodové zdi. Věž byla bez oken, vysoká asi 9 metrů. Nyní je ohrazená zdí proti ovečkám a tak je na tom líp než broch u Yarrows. Stojí za návštěvu. Turisti sem asi moc nechodí, odlovuji zde kešku s poslední návštěvou před rokem. Věž je situovaná na strategickém místě na kopci nad říčkou s pěkným výhledem. O pár desítek metrů dál stával klášter, nyní jen obvodové zdi uprostřed pastviny s ovcemi. Dole u říčky pak dodává údolí tajemnou atmosféru opuštěný starý mlýn.

 

Článek o výletu na sever Skotska

Fotogalerie ze severu

 

 

 

 

 

 

Archeologické zajímavosti