10.2.2011

Na ostrovy jsem se přepravila starym dorbym žluťákem, dokonce zdarma, protože mi Pavlínka poskytla svoje bonusové kilometry, které nestihla projet (ještě jednou dík ;-))

Odjezd byl navečer z Plzně, autobus byl obsazený ani ne z poloviny, takže pohoda, místa dost. Koukla jsem na nějaký filmy a zbytek prospala s MPtrojkou v uších, klasika. Jeli jsme přes kanál vlakem. Tedy autobus najel do vlaku, který ho převezl tunelem. Dost klaustrofobický… vlak naformátovaný tak, aby se do něj vešly busy a nic moc místa navíc a to celé v tunelu pod mořem. Radši na to nemyslet. Kolem 11h dopoledne, přesně podle jízdního řádu, jsme dorazili na Victoria Station v centru Londýna.

Posunula jsem si hodinky na místní čas a snažila se zorientovat na nádraží.  To se mi nepodařilo, chvíli jsem tam pobíhala s krosnou a báglem, udělala ze sebe blbce na informacích a konečně se doptala na správný bus, který jel potřebným směrem. Později jsem zjistila že SA bus nás vysadil vedle Victoria Station a já šla na druhou stranu, kde bylo vlakové nádraží a nákupní centrum, proto jsem se tam zamotala. Na MHD jsem si koupila lístek v automatu za 2,20liber (drobné mince se dají získat v jiném automatu který umí měnit papírovky za kovovky). Lepší je ale si rovnou koupit Oyster Card (něco jako Plzeňská karta, ale výsledně je zadarmo a hned – stačí si ji vyzvednout u okénka, zaplatit vratnou zálohu a nějakou částku na nabití) – jízdy jsou s ní levnější a je tam limit počtu jízd které se odečtou – cesty navíc jsou pak už zdarma.

Nu, takže jsem hezky červeným dvoupatráčkem popojela směrem za Hyde Park a pomocí GPSky našla domek mého couchsurfing hostitele Johna.

 

John vyrostl v Hongkongu, ale studoval a pracuje tady v Londýně. Hraje šachy, fotí a jezdí na motokárách. Bydlí se svou spolubydlící v pronajatém bytě blízko centra města. Na dnešní den si udělal čas, aby mi mohl ukázat Londýn. Hodila jsem si tedy k němu do bytu věci a pak jsme vyrazili do města, to byla asi jedna hodina odpoledne. Kupodivu jsem po cestě nebyla unavená, takže jsem si exkurzi docela užila 🙂

[singlepic id=2 w=320 h=240 float=left]  Prošli jsme známá místa jako Buckinghamský palác s krásným St. James Parkem, Národní galerii na Trafalgar Square (vstup do většiny muzeí v celém UK je zdarma), Piccadilly Circus, čínskou čtvrť s lampiónky a Vědecké a přírodní muzeum.

V čínské čtvrti jsme se stavili na jídlo a čaj… kromě spousty dost kýčovitých lampiónků tu hrála ještě kýčovitější hudba – na oslavu nového roku.

Expozice v muzeích i v galerii byly nádherné, rozhodně nenudily a stojí za to je vidět. Spousta dinosaurů (ten největší je hned ve vstupní hale), koster pravěkých jelenů a nosorožců, velké barokní obrazy šlechty i venkova… a to vše v úžasných historických prostorách s vitrážemi a malovanými stropy.

V celém Londýně je hodně jezdeckých soch. Král Jiří IVChodci na semaforech nečekají na zelenou. V centru je víc cizinců než angličanů. V parcích běhají ochočené až drzé veverky (hoooodně veverek), které vám klidně vyšplhají po kalhotech do náruče pro něco dobrého. Kromě nich je tu mnoho druhů ptáků, hlavně vodních – kachny, poláci, lysky,  labutě, dokonce několik pelikánů.

Když už jsme byli oba unavení, vydali jsme se nazpět do Johnova bytu. Po cestě mi ještě pomohl s koupí UK SIM karty (Pay&Go je tu simka s kreditem) v O2 obchodě. Naštěstí se s ní můj telefon popral úspěšně a stačilo tedy jen nabít kredit.

Velmi přijemný večer jsme pak strávili povídáním, hraním na kytaru a ochutnáváním české slivovice 😉 Poprvé jsem si povídala s někým takhle dlouho jen anglicky, takže jsem několikrát narazila na problémy se slovní zásobou, ale vcelku jsme se domluvili. Ačkoliv problém bowling versus kuželky jsme řešili asi 15 minut než jsme zjistili, že na ostrovech se kuželky v podstatě nehrají, jen bowling, proto pro ně ani angličani nemají pořádně označení, říkají tomu 9kuželek 🙂

Ráno mě pak John doprovodil na autobus směrem k RCVS…

Z ČR do Londýna