9.7.2017

Tak jsem vyměnila zrcadlovku za vrtule… Zatím jen na zkoušku.

Začala jsem nejprve několika cvičnými lety v obýváku s mini dronem za 300Kč, který je odolný vůči pádům. Dobrý nápad především pro ty (včetně mě), kteří nikdy nehráli videohry a nejsou tudíž zvyklí na gamepad nebo podobný styl ovládání. Drony se řídí stejně jako autíčka na dálkové ovládání nebo zmíněné videohry (pokud tedy nechcete spoléhat na mobilní telefon).

Naštěstí Parrot Bebop 2, který mám na zkoušku půjčený, je tak trochu blbuvzdorný. Tedy dost blbuvzdorný. Sám sebe balancuje ve větru, takže se prostě nehne z místa (tedy +/- 30cm) dokud mu nedáte příkaz letět nějakým směrem a přistání si také obstará sám, takže o zem sebou jen tak nešlehne. Dokonce má naprogramováno se vrátit zpět k vám, pokud se vám podaří ztratit ho z dosahu rádiového ovládání (to už jsem si ověřila). Ale neumí se vyhnout překážkám, takže bacha na stromy (to umí až lepší modely). Ačkoliv tento dron patří k těm nejsnáze ovladatelným potvůrkám na trhu, přeci jen jeho pilotování a především pořízení tak nějak ujdoucích záběrů se nepodaří hned napoprvé. Doufám tedy, že se postupným tréninkem posunu z fáze “hlavně ten dron neprásknout o strom nebo neutopit” do fáze “tak teď si konečně můžu pohrát se světlem”. Taky doufám, že na něj nezaútočí nějaký orel. Ty tu lítají, a racci na něj taky koukali velmi zvědavě…

Níže tedy mé první droní krátké video z lítání u skal poblíž Agdenes (okolí Trondheim). Lezci: Radu Toma a Andreas Røssland. (zkuste si je pak najít i na fotkách :-))

Fotogalerie z kajakového výletu na pevnost Munkholmen u Trondheimu (na jedné fotografii je při bližším prozkoumání viditelný kromě pevnosti i Radu rozdělávající oheň – modrá tečka, já pilotující dron (tečka u hradeb) a 2 červené kajaky.

A fotografie z lezení v Agdenes.

Z ptačí perspektivy – testování dronu
Tagged on: