15.10.2016

Kratší výlet údolím Gampedalen nás zavede do místa, kde se můžeme přesvědčit jakou sílu má voda ve formě ledu. Při poslední době ledové (cca před 10 000 lety) tady ledovec sežvýkal okolní skály a poté, co roztál, nechal po sobě obrovské pole větších i menších balvanů. Ty největší mají kolem 15m.

Stezka je značená, začíná u parkoviště s cedulí (Steinora) na konci neasfaltové silnice cca 3,5km od hlavní silnice č.84 (odbočka z hlavní silnice je též značena cedulí “Steinora”).

Výlet je vhodný i pro děti a jelikož se jedná o oblíbenou lokalitu místních, je stezka krásně upravená. Podmáčená místa jsou vyložená březovou kulatinou, která tvoří krásný chodníček. Ke konci se šplhá přes pár potoků a větších balvanů a jsou zde natažená lana. Asi v půlce trasy je maličká chatka “Bamsebo”, kde se dá i přenocovat. Nechybí postel, kamínka s konvicí na čaj, suché dřevo a samozřejmě kniha, do které se mohou návštěvníci zapsat. U chatky je ohniště a řeka. Tyhle otevřené chatky jsou v Norsku prostě dokonalé. Místní si je hýčkají a je to vidět.

Na konci oficiální stezky je klasicky zelená schránka s knihou “Turbok“, do které se každý turista může zapsat, případně si opsat kód, který slouží k registraci v databázi toho kterého správce stezek v kraji. Norové různě soutěží kdo absolvuje tu kterou stezku nejvíckrát nebo první v roce nebo vyleze na všechny kopce v okrese apod.

Od schránky se dá ještě pokračovat dál, přes balvany, ale je to docela sranda šplhání. Já jsem vyrazila kolem 10h ráno, ale protože už je půlka října, sluníčko sem do údolí ještě nedolezlo a všechno je krásně namrzlé. I kameny. Asi půlhodiny tedy šplhám přes balvany a nacházím různé kamenné mužíky, které se snaží značit nejsnazší cestu. Mobilní signál tu není a když už přeskakuju asi pátou 3 metrovou díru mezi balvany a nejsem ani v půlce kamenitého pole, tak to otáčím na zpět. Nade mnou se tyčí mohutná skalní stěna hory Skredtinden (1041m) ze které se všechny tyhle balvany odtrhaly. Je nádherná, ale z této strany údolí jen těžko dostupná (musely by se přelézt všechny ty balvany a následoval by velmi strmý výstup do sedla a pak snad nějak okolo, pokud tedy nemáte lano). Kus pod ní je několik vskutku obřích balvanů, které jsou vysoké a mají všelijaké ostré tvary.

Při návratu potkávám několik místních na vycházce. Celý výlet bez šplhání trvá tak 3 hodinky.

Výlety v Midt-Troms – Steinora
Tagged on: