Patrikovský prodloužený víkend na nejsevernějším útesu Irska a odlehlých plážích severozápadního pobřeží

14-17.3.2015

Poloostrov Belmullet, Hrabství Mayo

[shashin type=”photo” id=”951″ size=”large” columns=”1″ order=”user” position=”center”]

Turistům nepříliš známý výběžek země obklopený Atlantikem lákal k návštěvě čistě svou odlehlostí.

Severně od (polo)ostrova Achill, západně od měst Castlebar, Westport a Ballina, s pevninou spojený jen nesmělými třemi sty metry širokým pruhem, tak akorát pro silnici.

[wpgmappity id=”21″]

 

Pár farem, pár opuštěných domů nebo letních chat, pár domů které slouží už jen jako příbytek pro ovce a krávy, ale i celkem dost pěkných stavení očividně obydlených, i když většina míst působila spíš dojmem města duchů.

[shashin type=”photo” id=”950,949″ size=”large” columns=”1″ order=”user” position=”center”]

Ale je mimo sezónu a v létě to tu asi vypadá jinak. Belmullet nabízí několik důvodů k návštěvě.

Pláže. Nádherné, obrovské a každá jiná. Stačí si vybrat, Je libo klidnou písčitou bez vln orientovanou na východ, nebo divokou s oblázky a velkými vlnami čelící na západ otevřenému Altantiku. Jsou od sebe jen přes ulici, 200 m.

Majáky, lodě a pomníky připomínající masovou emigraci Irčanů na parních lodích v době posledního hladomoru.

Přírodní zajímavost Dún na mBó – díra v zemi odkrývající burácející oceán (poddolovaný útes, který se propadl), kolem postavená celkem vkusná vyhlídková plošina/brána.

[shashin type=”photo” id=”954,955″ size=”large” columns=”1″ order=”user” position=”center”]

Plošina je součástí většího projektu – několik soch/památníků po celém poloostrově – tzv Sculpture trail (Cesta se sochami), lákající turisty s auty se projet po malých silničkách do všech koutů Belmullet. Proč ne, u každého díla je pěkné parkoviště a místo pro piknik v případě slušného počasí. Asi nejhezčí nebo nejvkusněji umístěné sochařské dílo je kamenná spirála z vysokých dolmenů, která na první pohled vypadá jako keltské kamenné kruhy. Sice je vytvořená jen nedávno, ale hodí se sem.

[shashin type=”photo” id=”952″ size=”large” columns=”1″ order=”user” position=”center”]

Potkáváme ale i původní kamenný kruh, postavený před několika tisíci let. Na úpatí kopce, s krásným výhledem na právě budovaný plynovod firmy Shell, který je velmi kontroverzním a horkým tématem této oblasti i celého Irska.

[shashin type=”photo” id=”956,957″ size=”large” columns=”1″ order=”user” position=”center”]

Cestou dále na sever zastavujeme u Céide Fields, zajímavé lokality s pozůstatky neolitické vesnice kterou před 5000 lety začalo pohlcovat rašeliniště a zachovalo základy domů a zdí kolem polí až dodnes, kdy se to celé archeologové snaží vykopat. Info centrum bylo zavřené a tak jako obvykle přeskakujeme plot a ignorujeme velké cedule varující před CCTV. Škoda jen, že tu v Irsku skoro nikde nejsou malé info tabulky u jednotlivých míst ukazujících tu kterou věc a veškeré popisky jsou tak mimo sezónu nedostupně zavřené v návštěvnickém centru. Naštěstí máme google. Obyvatelé vesničky vykopané z rašeliniště připluli do Irska na lodích z Francie nebo Anglie a chovali krávy a ovce.

Stojíme na kopci, kus od nás vysoké útesy padající do moře. Stezka upravená jako vyhlídkový okruh vesničkou paradoxně vůbec nevede k pro nás nejzajímavější památce Céide Fileds. Přeskakujeme další plot a brodíme se rašeliništěm sledujíc GPS navigaci která nás dovede k Behy Court Tomb (mohyla s komorami), nejzachovalejší z mohyl v okolí tohoto pravěkého sídliště. Ta má tři komory chráněné velkými plochými kameny a vstupní prostor kde pravděpodobně probíhaly pohřební rituály.

[shashin type=”photo” id=”958,959″ size=”large” columns=”1″ order=”user” position=”center”]

Další info o Behy Court Tomb a Céide Fields (UNESCO) a (New York Times) v angličtině.

 

V městečku Ballina se necháme zlákat turistickou značkou “The Dolmen” a navštěvujeme jej téměř v areálu jakési továrny.

[shashin type=”photo” id=”960,961,962″ size=”large” columns=”1″ order=”user” position=”center”]

 

Genius loci tohoto místa je poněkud pošramocený. Opouštíme Hrabství Mayo a pokračujeme na sever.

 

Archeologické zajímavosti v okolí města Sligo

Hrob Královny Maeve (Medb)

Na vrcholu Knockarea (328m) najdeme obrovskou hromadu kamení, která je pravděpodobně několik tisíc let starou kobkou důležité osoby, podle legend královny Maeve. Uvnitř mohyly se předpokládá jedna nebo několik chodeb, ale průzkum se zatím nekonal protože zatímco přidat kámen na hrobku plní přání, odebrat kameny naopak nosí smůlu a tak tu zatím nikdo raději nekopal. Z kopce je nádherný výhled na Sligo, moře i Benbulben (kopec ve tvaru dortu).

[shashin type=”photo” id=”963,964″ size=”large” columns=”1″ order=”user” position=”center”]

 

Carrowmore

Pravěké pohřebiště Carrowmore je největším v Irsku  a patří k nejstarším v celé Evropě. Většina hrobů pochází z doby 4600 – 3900 před Kristem a z původních cca 80-ti monumentů je stále k vidění cca 30. Typická pro tuto oblast je centrální skupina velkých kamenů tvořících chodbu (dolmen), kterou obklopuje kamenný kruh, někdy i dvojitý. Spolu s kostmi pohřbených se pod dolmeny našly např. pazourkové hroty šípů.

Návštěvnické centrum je opět zavřené (ach ta zima), a tak opět přeskakujeme plot. Oficiální stezka obchází několik hrobů a jednu velkou zrekonstruovanou mohylu na louce přilehlé k info centru (v pozadí této mohyly je vidět Knockarea).

[shashin type=”photo” id=”965,966,967,975,974,973,972,976″ size=”large” columns=”1″ order=”user” position=”center”]

Ostatní hroby a kamenné kruhy jsou rozeseté po krajině, přilehlých polích a loukách. Ty jsou už v soukromém vlastnictví místních farmářů a tak k nim oficiální stezka asi vést nesmí. Nicméně jsou označeny čísly. Pokud vám nevadí mnohonásobné přeskakování ostnatých drátů a přítomnost spousty krav, můžete zde strávit dobře celý den než všechny hrobky obejdete. My zde trávíme asi 2 hodiny a loučíme se jen těžko. Carrowmore je zatím nejzajímavější pravěké pohřebiště které jsem v Irsku viděla.

Další info o Carrowmore v angličtině.

P.S. Navrhuji zavést na trh nový prodejní artikl “Spiritual beef”. Místní krávy si kamenné kruhy vysloveně oblíbily a zdržují se uprostřed daleko víc než kdekoliv jinde v rámci pastviny. Na tom něco bude. Jen jejich majitel ještě neví, jak to prodat turistům 🙂

[shashin type=”photo” id=”968,969,970,971″ size=”large” columns=”1″ order=”user” position=”center”]

a dále na sever pokračujte ve druhé části článku…

Sever Irska – Belmullet, Sligo a Inishowen část 1.
Tagged on: