[wpgmappity id=”20″]

5.-6.10.2012

Turistická oáza v Himalájích

Vítejte v Pokhaře, příjemném městečku na břehu jezera obklopeného bílými štíty hor. Ideální místo k odpočinku po tůře nebo krátké dovolené v Nepálu. Pokhara nabízí pro turisty na co si jen vzpomenete ale příliš se nevnucuje a atmosféra je tu daleko uvolněnější než v Kathmandú.

[shashin type=”photo” id=”699″ size=”max” columns=”1″ order=”user” position=”center”]

Při procházce po břehu jezera se cítíte skoro jako na pláži u moře, můžete posedět v baru s bambusovou střechou, wifinou a skvělými koktlejly, večer zajít na živou hudbu (a že jsou nepálci šikovní muzikanti, zahrají cover jakéhokoliv západního hitu že ani nepoznáte že to není originál), přes den se projet na lodičce, nebo se vydat na výšlap k jednomu z klášterů na kopcích okolo, projet se na koni, proletět se na paraglidu, nechat si vytetovat lotosový květ, projít si obchůdky s rukodělnými výrobky včetně těch z konopí, navštívit tibetské uprchlíky, ochutnat jačí steak, absolvovat trénink jógy nebo meditace, masáž… a spoustu dalšího. Můžete si nechat vyšít tričko s obrázkem nebo nápisem dle vaší představivosti, mezi zajímavé suvenýry patří také nepálský čaj (pěstuje se úplně na východu při hranicích s Indií). Ubytování i restaurace zde najdete levné i drahé, včetně několika velmi luxusních míst. Po ulicích se prochází psi a krávy, potkali jsme i slepici a králíka. Kráva má vždy a všude absolutní přednost, a ta třínohá tuplem.

[shashin type=”photo” id=”326,697,698,327,700,701,702″ size=”max” columns=”1″ order=”user” position=”center”]

Nám se s Káťou zalíbila nabídka proletět se na paraglidu kolem bílých horských štítů. Samozřejmě v tandemu se zkušeným (většinou zahraničním) pilotem. Sice jsme nakonec měli hory v mracích, ale i tak to byl zajímavý zážitek s výhledy na jezero, Pokharu a okolní krajinu. Jen sebrat tu odvahu rozeběhnout se ze svahu, který po pár metrech končí srázem a doufat, že ten pilot ví, co dělá a padák chytne správný vítr. Kroužit si volně jako pták nad krajinou, bez jakéhokoliv motoru, je velmi zajímavý zážitek, a padák je dokonce schopný vystoupat výš než byl startovní bod a pak se zvolna snášet dolů. Přistání je snadné, lehce dosedneme na louku u jezera.
P.S. komu se dělá špatně v autobuse, neměl by si zapomenou kinedryl ani na paraglide 🙂

[shashin type=”photo” id=”328,329,330″ size=”max” columns=”1″ order=”user” position=”center”]

[wpgmappity id=”20″]

Pokhara
Tagged on: