Azurové moře, zlaté písečné pláže, rudé západy slunce a zelené kopce s deštným pralesem aneb vítejte v Thajsku

Listopad 2012 jsem strávila na malém ostrově  jako veterinář-dobrovolník. O mé práci viz samostatný článek, nyní ale něco málo o Ko Lanta a dobrodružstvích, která vás tu čekají.

[shashin type=”photo” id=”557″ size=”max” columns=”1″ order=”user” position=”center”]

Přesný název tohoto malého kousku země na západním pobřeží Thajska je Ko Lanta Yai.

[wpgmappity id=”18″]

Žije tu cca 11 tis. obyvatel, ale množství lidí na ostrově se zmnohonásobí v turistické sezóně. Ze severního konce na jižní je to asi 30km a na šířku jen 6km. Hlavním městem je Saladan, což je také první místo, kam přijedete lodí. Obklopen Andamanovým mořem s korálovými útesy, ve stejné provincii jako slavné Ko Phi Phi (známé z filmu Beach s Leonardem DiCapriem), je Ko Lanta ideální dovolenkovou destinací.

Část místních obyvatel našla cestu, jak se uživit z cestovního ruchu (tedy ti šťastnější, kteří se naučili anglicky nebo je někdo anglicky mluvící zaměstnal), část se pak snaží udržet tradiční způsob života (rybaření, zemědělství), ale jsou více a více vytlačování na východ ostrova. Práci tu hledají navíc také lidé z jiných částí Thajska a konvertovaní turisté, kteří se rozhodli v tomto malém ráji zůstat déle, než původně plánovali.

 

Staré Město – Východní Koh Lanta

Na východním pobřeží ostrova nejsou žádné pláže, a tudíž ani masy turistů. Východ tedy zůstal místním, původním obyvatelům. Tvoří jej rybářské vesničky, mangrovníkové porosty, kaučukovníkové plántaže, porosty cukrových palem a jiná políčka. Najdete tu komunitu čínských obchodníků, mořské cikány i tradiční thajské rybářské rodiny. Budete-li si chtít blíže prohlédnout mangrove, dá se kousek od Starého města projít po dřevěných chodníčcích přímo mezi stromy. Rostou na vysokých kořenech přímo z bláta a sladko-slané vody podél celého pobřeží. Tento ekosystém je druhově velmi bohatý a je zdrojem ryb pro vesnice, ale místní také nabízejí projížďku na lodi mezi mangrove a opice.

V okolí Starého města potkáte několik pěkných restaurací na kůlech a terasou s výhledem na moře a malé ostrůvky, budhistický klášter, čínský chrám, muslimské mešity, velký přístav, obchody a školu. Zajímavý je Festival Světel na konci listopadu. Jindy tiché městečko je v ten plné lidí, skútrů a aut. Přes den je hlavní atrakcí velký trh se vším možným a později běží na velkém pódiu tanečně kulturní představení a soutěž krásy. Na vše hledí velký obraz krále.  Tradicí je pouštět na vodu plovoucí květinové věnce se svíčkou a jakmile se setmí, oblohu pokryjí lampióny.

[shashin type=”photo” id=”527,574,573,572,571,570,551,552″ size=”max” columns=”1″ order=”user” position=”center”]

 

Západní pobřeží a Saladan

Velkou část západního pobřeží ostrova tvoří písečné pláže, jen místy přerušené skálami. Nechybí tedy ani hromada hotelů (resp. spíš větších, často bambusových obydlí – paneláky tu nečekejte) a chatiček nabízejících ubytování, restaurace a bary, kde si můžete dát koktejl za zvuků šumějícího moře. Na večer tyto místa zdobí lampióny a někteří majitelé barů se snaží nalákat turisty na muziku nebo točí s ohníčky. Pláží je tu tolik, že i v sezóně nehrozí halva na hlavě a dokonce, pokud trochu popojedete na skútru na jih, můžete mít snadno pláž sami pro sebe.

[shashin type=”photo” id=”556,555,575″ size=”max” columns=”1″ order=”user” position=”center”]

Saladan je oficiální hlavní město a centrum ostrova s obchody (např. populární 7/11), úřady, přístavem, turistickými kancelářemi, tržištěm a restauracemi. K dispozici je i bankomat a Wifi spoty.

 

Jeskyně Khao Mai Keaw

Velký jeskynní komplex přibližně uprostřed ostrova Koh Lanta. Platí se vlezné 300 THB, ale na stejný lístek vás pustí pak do národního parku a do jeskyní vám půjčí dobrou čelovku a anglicky mluvícího průvodce. Ke vstupu do jeskyní vede asi 30 minut dlouhý výšlap do strmého kopce, místy potokem po kluzkých balvanech. Teplota vzduchu kolem 30°C a 100% vlhkost. Ze všech pěkně lije a pod zemí kupodivu vůbec není chladněji než venku. To je ale jediné negativum. Pokud se odvážíte skutečně vsoukat se dovnitř maličkou průrvou ve skále, čekají vás obrovské dómy s ozvěnou i menší chodby s nádhernou jeskynní výzdobou. Mosty a žebříky z trouchnivého bambusu. Velcí pavouci, záhadné houbičky, jezírka a vodopády, netopýři. Duté stalagtity, na které se dá bubnovat, a spousta vedlejších chodeb, ve kterých by se dalo ztratit.

[shashin type=”photo” id=”542,541,540,539,538,537,545,544,543″ size=”max” columns=”1″ order=”user” position=”center”]

Národní Park na jihu Koh Lanta

V jižní část ostrova najdete národní park tvořený původním pralesem v kopcovitém terénu, písečnou pláží s výhledem na maják, návštěvnickým centrem a udržovanou zahradou s několika vzácnými palmami. Vstup je úplně na jižním konci silničky, která se klikatí po západním pobřeží ostrova. Půjčenému skútru dá kopcovitý terén zabrat, zvlášť pokud vezete spolupasažéra, a směrem na jih ubývá domků a hotelů a tak je dobré si pořádně dotankovat v poslední vesnici. Možná po vás budou chtít vstupné, záleží na štěstí. Kolem malého parkoviště se pohybují makakové a čekají na příležitost ukořistit něco na zub.

Do džungle vede z návštěvnického centra značená okružní stezka. Projít jí trvá asi hodinku, ale je to dost individuální, protože se absolvuje značné převýšení a ve vedru a vlhku to není zrovna snadné. Někteří mí kolegové (z LAW) si stěžovali, že to za to zpocené triko nestálo, pokud jste se ovšem do Thajska nepřijeli pouze válet, bude se vám prales líbit. Po procházce si můžete zrovna skočit do moře na písečné pláži a bez problému se převléknout nebo i osprchovat na moderních toaletách v areálu. Nebo si tu dát zmrzlinu.

Upravená stezka stoupá do svahu s výhledem na moře, maják a celý jižní cíp ostrova. Pak se vnoříte mezi stromové velikány deštného pralesa. Když budete mít štěstí, narazíte na varana, opice a různé ptáky. Potkáte termitiště, roztodivné rostliny a kmeny tak široké, že by se do nich vešel obývák. Do uší vám budou řvát všudypřítomné cikády. Je neuvěřitelné, jak něco tak maličkého může produkovat takový hluk.

[shashin type=”photo” id=”565,564,563,546,547,548,549,536″ size=”max” columns=”1″ order=”user” position=”center”]

4 Island Trip – Čtyři ostrovy a Smaragdová jeskyně

Jeden z klasických výletů poskytovaných cestovními agenturami na místo tak neuvěřitelné, že si chvíli připadáte jak v Avatarovi.

S Michaelem (kontakt přes CS) a 10ti dalšími turisty jedeme thajskou tradiční dřevěnou dlouhou lodí s vysokým kýlem a šroubovým motorem vstříc malým ostrůvkům na  jih od Koh Lanta. Zastavujeme u jedné ze zvláštních skalnatých stěn, dostáváme šnorchly a potápěčské brýle a noříme se do jiného světa. Světa barev, života a křehkosti, nedotknutelnosti. Je to moje první šnorchlování a tak si nejsem jistá, co mám vlastně dělat, ale stačí se jen položit na hladinu a dívat se dolů, protože všude kolem jsou skály a skalky, kde bydlí a rostou ty nejbarevnější a nejroztodivnější stvoření, jaké si jen můžete představit. Potkávám také Flundra, žlutomodrou rybičku z Malé mořské víly, a chci si ho pohladit, ale nejde to, brýle trochu zkreslují vzdálenost. Skoro se mi nechce zpátky do lodi, ale čeká nás další program.

[shashin type=”photo” id=”533,526″ size=”max” columns=”1″ order=”user” position=”center”]

Dostáváme sváču (ovoce) a plujeme k jiným skalám. Zkouška odvahy – nasazujeme plovací vestu a následujeme průvodce do vody. Do vodonepropustného vaku si dal naše foťáky a  připravil si svítilnu. Plaveme do jeskyně a musíme jí proplavat vlastními silami skrz. Možná není dlouhá, možná ano. Jediné, na co se soustředíme, je rychle mizející světlo a jediná bludička-baterka v ruce našeho průvodce, která nám ukazuje cestu. Plaveme temnotou. Plaveme do ráje. Za chvíli se před námi objevuje opět světlo. Ocitáme se ve smaragdově zelené laguně s bělostnou pláží obklopenou ze všech stran vysokou skálou porostlou pralesem, který sestupuje až k moři a navazuje na pláž. Poklad dostupný jedině po proplavání temné jeskyně (údajně 80 metrů dlouhé). Chtěla bych být tím člověkem, který to tu objevil. Nyní je tu samozřejmě několik skupin turistů, ale i tak je to dechberoucí místo.

[shashin type=”photo” id=”532,529,531,530″ size=”max” columns=”1″ order=”user” position=”center”]

Pokračujeme k dalšímu ostrovu, kde dostáváme oběd a můžeme si šnorchlovat nebo plavat na přilehlé nádherně čisté pláži. Návrat na Ko Lanta pozdě odpoledne.

Jednodenní Potápění

Okolí Koh Lanta je vyhlášené výbornými podmínkami pro potápění a tak je na ostrově hromada (přes 20) potápěčských škol / společností nabízející výlety nebo pronájem lodi. Využívám nabídky  “Try Scuba Diving”, kdy si můžete vyzkoušet podvodní svět a všechny ty hadičky a bomby a ploutve bez jakéhokoliv předchozího tréninku nebo certifikátu. Tahle sranda vyjde na 4000 THB (cca 2500 Kč).

Den předem si vyzkouším vybavení (velikost neoprenu, ploutví a vesty) a podepíšu, že mě to může zabít na mojí zodpovědnost. Ok, jde se na to.

Scházíme se v malém domku potápěčské školy Ocean Divers, kde dostáváme snídani a krátký teoretický úvod. Resp. úvod dostávám jen já, jelikož všichni ostatní se už někdy potápěli a nyní jdou na ponor buď v rámci výuky k získání certifikátu, nebo čistě jako výlet. Moje instruktorka Dora je z Anglie, a mám ji na celý den jen pro sebe. Ona bude tedy hlídat, jestli se jen potopím, nebo i utopím. Po cca 10 ti minutách vysvětlování, čím se co dýchá atp. se jdeme nalodit. Je nás asi 12 včetně instruktorů. Loď zamíří k ostrovu Koh Haa, kde mají být dobré útesy s rybičkami.

Jsme u ostrova. Dora mě oblékne do vesty s bombou a pásu se závažími. Obuju ploutve. A teď to příjde. S tímhle vším na sobě teď musím skočit do otevřeného hlubokého moře. Jo. Rovnou takhle. Žádný cavyky. Všichni ostatní skáčou přede mnou a pak i Dora. Zbývám jen já. Stojím na kraji lodi a musím udělat ten krok do neznáma s ploutvemi na nohou. Ne, naštěstí neskáčeme kotrmelce jako to bylo ve filmech.

Vkročím tedy do oceánu a kupodivu se skutečně opět vynořím na hladinu. Uf. S Dorou se posuneme na písečnou pláž, kde vystačím, a během asi 15ti minut trénuju základní tři dovednosti, které jsou potřeba pod vodou: Nasazení dýchacího náustku a vyzkoušení si, kam se ztratí, když uplave z pusy. Regulaci množství vzduchu ve vestě, která umožňuje klesat nebo stoupat. A vyfouknutí vody z potápěčských brýlí. No jo, to fakt jde! Když se brýle naplní vodou, jde to vyfouknout! Ale chce to trochu tréninku, takže se po celý zbytek dne modlím, aby se mi do brýlí žádná voda nedostala.

A jdeme na to. Dora mě celou dobu prvního ponoru drží za vestu jak pejska na vodítku a šteluje množství vzduchu, tak abych klesala společně s ní. Dýchat přes přístroj mi celkem jde, horší je to s ušima. Ty protestují vyrovnávat tlak a tak musíme klesat velmi pomalu než povolí. Každý půlmetr je strašně znát. Ale ta krása kolem! Skály pod vodou jsou porostlé džunglí všelijakých rostlin, řas a korálů, mezi nimi proplouvají rybičky, mořští koníci, sépie a roztodivné další potvory. Na některých skalkách sedí koberce ježovek s obrovskými ostny.

Jeden ponor trvá asi 45-60 minut, záleží jak rychle se vydýchá kyslík. Po krátké přestávce a přesunu k jiným útesům jdeme na druhý ponor. Zkušenější plavou do jeskyně, ostatní do sklaní průrvy pod mořem. V hloubce se to jen hemží životem. Tentokrát už mě Dora nemusí držet celou dobu, plavu za ní podél útesů a ona mi ukazuje různé rybičky. Nacházíme vzácného mořského koníka a ukazujeme ho ostatním. Nádhera.

Být v hloubce působí dost klaustrofobicky, protože se musíte spoléhat na hadičku s kyslíkem a kdyby něco přestalo fungovat, tak nemůžete jen tak nahoru na hladinu. To byste vybuchli. Celou dobu si chci pohladit nějakou rybičku, ale jednak se to nemá (můžou popálit) a jednak se stejně nenechají 🙂

Po druhé hodince pod vodou dostáváme svačinu a vracíme se (v dešti) zpět na základnu. Sepisujeme všechny druhy pozorovaných rybiček podle atlasu. Otevřel se přede mnou zcela nový svět mořských hlubin. Teď už chápu, proč tolik lidí míří do Thajska za potápěním.

[shashin type=”photo” id=”560″ size=”max” columns=”1″ order=”user” position=”center”]

Další zajímavosti, které lze na ostrově potkat:

několik tatérských studií, půjčovnu skútrů, internetovou kavárnu, farmu nabízející vyjížďky na koních a slonech (bohužel ale jsou tam sloni v nevyhovujících podmínkách), motýlí farmu, zahradu orchidejí, show s nebezpečnými hady, thai box arénu a posilovnu, několik Kuchařských škol, francouzskou pekárnu, ovocný trh, stánky s pouličním jídlem, výbornou kavárnu s Japonskou kávou, mešity a toulavé kočky a psy.

[shashin type=”photo” id=”559,558,550,534″ size=”max” columns=”1″ order=”user” position=”center”]

Ko Lanta z pohledu turisty
Tagged on: