Návštěva příbuzných, 4. – 7.7.2013

Garnish Island (Ilnacullin Garinish)

Malý ostrůvek u městečka Glengarriff je nyní jedna obrovská zahrada plná nádherných stromů, keřů a rostlin, ale také velmi dobře architektonicky navržená – altánky, posezení, fontány, zdi, vyhlídková věž (která byla dřív malou pevností, jedinou stavbou na ostrově před navržením zahrad, tzv. Martello tower). Zahrada začala vznikat v roce 1910, pod vedením Harolda Peto na objednávku majitele Annan Bryce z Belfastu. V roce 1953 byl ostrov předán irskému lidu a slouží jako turistická atrakce, místo odpočinku i pro vzdělávání (pořady o zahradničení).

[shashin type=”photo” id=”622″ size=”medium” columns=”max” order=”user” caption=”y” position=”center”]

[shashin type=”photo” id=”625″ size=”medium” columns=”max” order=”user” caption=”y” position=”center”]

[shashin type=”photo” id=”624″ size=”medium” columns=”max” order=”user” caption=”y” position=”center”]

Z ostrova je výhled na Caha mountains, Glengarriff a rybí farmy.

Květiny, které vás na první pohled zujmou, jsou především teplomilné druhy, kterým se v irském klimatu dobře daří především díky nepřítomnosti zimních mrazivých dnů. A tak tu najdete eukalypty, stromové kapradiny, druhy z Nového Zélandu atd.

Po cestě na Garnish vám kapitán zastaví u kolonie tuleňů, která si spokojeně odpočívá na skalách v okolí a cvakáním foťáků se absolutně nedá rozhodit.

[shashin type=”photo” id=”621″ size=”medium” columns=”max” order=”user” position=”center”]

[shashin type=”photo” id=”620″ size=”medium” columns=”max” order=”user” caption=”y” position=”center”]

 

Lough Hyne (Loch Oighinn)

Mořské jezero poblíž Skibbereen, které bylo vyhlášeno první mořskou přírodní rezervací v Irsku (1981), původně pravděpodobně sladkovodní než se vysoký příliv rozhodl jinak a moře se s jezerem částečně propojilo, což dává vodě v jezeru specifické vlastnosti (slaná, teplá a s vysokým obsahem kyslíku) a vytváří tak biotop vhodný pro velké množství obyvatel (zvířat i rostlin). Na jezero i přilehlé okolí (Baltimore) je výborný výhled z blízkého kopce na který vede značená stezka procházející krásným starým listnatým lesem.

[shashin type=”photo” id=”631″ size=”max” columns=”1″ order=”user” caption=”y” position=”center”]

[shashin type=”photo” id=”634″ size=”max” columns=”1″ order=”user” position=”center”]

Donlough Castle (Three Castle Head)

Nedaleko populárního návštěvnického centra na Mizen Head, obklopen 120m vysokými útesy, hlídající malý průsmyk s jezerem, stojí zřícenina hradu z roku 1207. Postavil ho Donagh O’Mahony, je jedním z nejstarších Normanských hradů v Irsku, s třemi mohutnými věžemi a vysokou zdí. Vede k němu značená stezka přes staré pastviny s ovcemi. Více na Wiki

[shashin type=”photo” id=”660″ size=”medium” columns=”1″ order=”user” caption=”y” position=”center”]

[shashin type=”photo” id=”654″ size=”medium” columns=”1″ order=”user” caption=”y” position=”center”]

Barley Cove

nádherná písčitá pláž poblíž Mizen Head s unikátním plovoucím mostem, přes který přejdete přes záliv k dunám a přes ně pak na pláž u otevřeného oceánu, ať je příliv nebo odliv, most se přizpůsobí.

[shashin type=”photo” id=”655″ size=”medium” columns=”1″ order=”user” caption=”y” position=”center”]

Kde se vaří Jameson

Destilérka Jameson zachovala původní komplex v Middleton (u Corku) jako skanzen, kde provádí návštěvníky a ukazuje výrobu irské whiskey (nové budovy kde probíhá současná výroba jsou jen přes ulici). Prohlídka rozhodně není nudná, zvlášť jestli jsou všechny průvodkyně tak střelené jako ta, co jsme vyhráli my 🙂

[shashin type=”photo” id=”656″ size=”medium” columns=”1″ order=”user” caption=”y” position=”center”]

Kamenný kruh Drombeg (Ciorcal an Droma Bhig)

Po cestě z Corku do Ballydehob velmi krátká odbočka k jednomu z krásně zachovaných kamenných kruhů spolu se zbytky osídlení z doby Keltů a popisnou cedulí. Asi 3000 let staré uskupení kamenů je zarovnáno tak, že se slunce na 21.prosince (zimní rovnodennost) objeví nad portálem v kruhu (ležící velký kámen).

[shashin type=”photo” id=”667″ size=”medium” columns=”1″ order=”user” caption=”y” position=”center”]

Bantry

Pokud plánujete návštěvu městečka Bantry, pátek dopoledne je nejlepší čas, protože jsou zde na náměstí trhy, kde se prodává všechno možné od slepic, poníků, oblečení, zeleniny, knížek, až po starožitnosti nebo čerstvé ryby.

[shashin type=”photo” id=”658″ size=”medium” columns=”1″ order=”user” caption=”y” position=”center”]

Bantry House

Panské sídlo s krásnými terasovitými zahradami nad Bantry Bay (mořský záliv), zpřístupněné pro veřejnost. Bohaté sbírky i krásné místnosti uvnitř si můžete prohlédnout vlastním tempem a dokonce dostanete prospekt v češtině! Můžete se zde také ubytovat nebo přijít na kávu, nebo přijít na některý z koncertů pořádaných v knihovně.

[shashin type=”photo” id=”659″ size=”medium” columns=”1″ order=”user” caption=”y” position=”center”]

Hrad Blarney

Kousek od Corku leží hojně navštěvovaný hrad s rozlehlým arboretem a zahradami, malým zámečkem, jeskyněmi, jezerem a jakousi praštěnou legendou o líbání “výřečného” kamene na hradbách v pozici hlavou dolů, tak, že vidíte z věže přímo pod vás, abyste se stali úspěšným řečníkem jako McCarthy, který hrad v roce 1446 vystavil po zničení předcházející pevnůstky (stojí se tam na to fronta a profi fotograf vám pak dole u pokladny prodá fotku…).

Hrad je stabilizovaná zřícenina, ale zpřístupněná tak, že se dostanete do mnoha místností, úzkého točitého schodiště, a nahoru na hradby. Popisky jsou dost k ničemu, snaží se být zajímavé, ale nic tím pádem neříkají.

Když ale pomineme ty bláznivé lidi co se věší na hradby hlavou dolů, tak hrad zaujme svou velikostí, a především nádherným arboretem se vzácnými vzrostlými stromy, zahradou se stromovými palmami (geniálně zahradnicko-architektonický kousek), obřími zeravy (nebo tůjemi, chcete-li), eukalypty a zahrádkou s jedovatými rostlinami.

[shashin type=”photo” id=”663″ size=”medium” columns=”1″ order=”user” caption=”y” position=”center”]

[shashin type=”photo” id=”664″ size=”medium” columns=”1″ order=”user” caption=”y” position=”center”]

[shashin type=”photo” id=”665″ size=”medium” columns=”1″ order=”user” caption=”y” position=”center”]

N71

Ještě tu mám pár zajímavostí z výletu po cestě na sever od Glengarriff po silnici N71, která vede přes Caha mountains, prochází několika tunely a nabízí krásné výhledy po celé trase.

Narazíte zde na místo zvané Druid’s view nebo tak nějak, a něco jako malý skanzen a biofarma a obchod se suvenýry v jednom. Na zahradě biofarmy nás zaujala palírna z minulosti – pálit whisku z brambor a ječmene v dvou barelech propojených kovovou trubkou vypadá hodně drsně…

[shashin type=”photo” id=”662″ size=”medium” columns=”1″ order=”user” caption=”y” position=”center”]

[shashin type=”photo” id=”661″ size=”medium” columns=”1″ order=”user” caption=”y” position=”center” crop=”y”]

Podobně jako tomu je ve Skotsku, i tady platí, že nejzajímavější barvy krajiny vznikají všelikými kombinacemi hry mraků a slunce.

[shashin type=”photo” id=”627″ size=”max” columns=”1″ order=”user” position=”center”]

Tolik tedy ze čtyřdenního výletu s rodinou Brabců, samozřejmě jsme navštívili také místní hospůdku, ale z toho fotky nemám, to je stejně lepší zažít.

K prohlédnutí celého alba klikni níže na obrázek.

 

Irsko West Cork návštěva Brabců
Irsko – West Cork – 4 denní výlet