17. – 18.9.2011

… koncert švédské kapely Väsen, noční procházka historickou částí města a Wallace monument

Stirling je město s bohatou minulostí, brána do Vysočiny, s krásným historickým jádrem a zajímavým okolím. Mě sem přilákal koncert kapely Väsen v divadle Tolbooth. Ale zbyl čas i na noční procházku ke hradu (Stirling Castle), kolem zvláštního hřbitova ne nepodobného Necropolisu v Glasgow s pyramidovým mauzoleem, a další den na návštěvu Památníku Williama Wallace, který je muzeem i rozhlednou v jednom, stojí na kopci a obklopuje ho pěkný park.

 Stirling Castle

Wallace and moonPohled z hradu na Stirling a ozářený Wallace Monument v pozadí.

pohled z monumentu na hradVlevo na obrázku je pohled z Monumentu na Stirling s hradem na kopci uprostřed města. Na polích okolo se v minulosti odehrály hlavní boje za osvobození Skotska. V jedné z těchto bitev měl hlavní roli most přes řeku, v té době dřevěný, který využil William Wallace jako strategickou výhodu a porazil mnohočetnou přesilu. (vyhodil jízdu i s mostem do vzduchu). Muzeum umístěné v monumentu je celkem vyvedené, najdete tu Wallacův meč, velmi živě vyvedený hologram vojáků, kteří vypráví příběhy z historie, sochy slavných Skotů i příběh o tom, jak se tento památník stavěl. Nejhezčí je ale výhled, nejen na Stirling a okolí, ale také Glasgow, Ben Lomond a další hory v pozadí. Wallace Monument Jak je v UK zvykem, pod kopcem s monumentem je parkoviště, visitor centrum se suvenýry a odtud značená procházka k monumentu. Případně vás tam sveze autobus, když byste těch 7 minut neušli. Ale pak nevim, jak byste vylezli těch 246 schodů nahoru na rozhlednu.

The Toolboth je scéna s velmi zajímavým výběrem účinkujících, včetně hvězd folkové, tradiční a lidové sféry. Každý víkend nějaká zajímavost, od Julie Fowlis, přes Goldricka až po Väsen. Koncert byl akustický, v malém sále pro asi 40 lidí, takže bylo velmi příjemné slyšel kapelu opravdu tak jak zní, včetně jejich typického nástroje Nyckelharpy. Celé vystoupení tří švédských muzikantů jsem hltala jedním dechem, asi jako všichni v sále, a opět se mi potvrdilo, že Live je lepší než CD. A když je CD dokonalé, co je pak Live? 🙂 Posouvá příčku dokonalosti.

Vasennyckelharpa detail

Celé fotoalbum s dalšími obrázky po kliknutí tady

Stirling