19.3.2011

Perth – Kinnoull Hill

[singlepic id=158 w=320 h=240 float=left]

Sobotní procházka s Lenkou a Michalem v okolí Perthu – Kinnoull Hill nad řekou Tay se zajímavou věží a pěkným borovo-bukovým lesem.

Vysvitlo jarní sluníčko, takže krásné výhledy.

20.3.2011

Ben Vrackie (841 mnm) a jezero Loch a’ Choire

[singlepic id=214 w=320 h=240 float=none]Vzhůru do kopců aneb konečně pořádná hora!

Sice už není tak hezké počasí jako v sobotu, ale ty zasněžené horizonty tak lákají…. Ben Vrackie je kopec na kraji národního parku Cairngorms, vychází se z městečka Pitlochry. 841 mnm není zas tak moc… ale když se uváží základní výška, ze které se začíná (kolem 130 mnm), trochu výšlap to je.  Průvodce píše cosi o “Ice axe” a mačkách, ale tím se nedávám zmást, oni si angličani s tou bezpečností strašně navymýšlí.

[singlepic id=213 w=320 h=240 float=right]Na parkovišti v Pitlochry je velká cedule, že vrchol hory je vysoko, takže máte mít čepici a bundu a tak, a když ne, tak se máte otočit a jet domů 🙂 Cesta je značená a upravená (aspoň její část k jezeru), je to místní oblíbený cíl, hlavně v létě, když je výhled. Ale potkávám relativně dost turistů i dnes. Lesem se vystoupá na pláně, odkud je krásný výhled do údolí s městečkem, okolo se pasou ovce, vřes, kamení a nad tím zasněžené kopce.

[singlepic id=211 w=320 h=240 float=right]Se stoupající výškou přibývá sněhu, na svazích samotného Ben Vrackie jsou pak plotny i s téměř metr silnou pokrývkou. Je kousek nad nulou, fičí studený vítr a mraky jsou proklatě nízko. Obelix už by se nejspíš obával toho nejhoršího.

Cesta vede kolem pěkného jezera Loch a’ Choire přímo na úpatí hory a pak prudce nahoru.

Ben Vrackie 841 mnm

Místy jsou vidět kamenné schody. Nahoru to celkem jde, ve sněhu jsou vyšlapané stopy. Horší to bude dolů… to bude pěkně klouzací. Vrcholek kopce vidět není a tak stoupám do mraků. Za chvíli jsem na hoře, výhled jen chvílemi mezi mlhou a bohužel ne moc do dálky. Nu nedá se svítit. Pár fotek, vrcholovka na samospoušť, sváča v závětří a dolů. Hodily by se sáňky. Po cestě zpět ještě odlov kešky a lepší fotka hory, protože vítr mraky aspoň na chvíli rozfoukal.  Celkově pěkný výšlap, už se těším na další kopce, je jich tu spousta 🙂

Celá Fotogalerie z výletu

[nggallery id=10]

Ben Vrackie a procházka do okolí Perthu

One thought on “Ben Vrackie a procházka do okolí Perthu

  • 24.4.2011 at 17.19
    Permalink

    Lucko, závidím ti, sleduju všechny tvoje komentáře.
    Blahopřeju k výstupu na Ben Nevis. Když jsem tam byla, bylo ošklivé počasí, ale asi tepleji, než teď, přesto jsme to vzdali.
    M.O.

Comments are closed.