Jedním z cílů mé cesty do Skotska je zapojit se do místních sessions a něčemu se přiučit.

Na webu thesession.org existuje databáze míst, kde se hraje a i když není vždy úplně aktuální, aspoň dobré vodítko pro začátek. Takže jakmile jsem měla volný večer o všední den, zavítala jsem na místo uvedené na netu.

Ve čtvrtek 3.3. to byla hospůdka Fishermann’s v Dundee. Z větší části skotská session, víc jak z poloviny zpívaná. Dostalo se mi velmi přátelského přijetí a má obvyklá strategie někde se nenápadně umístit, poslouchat a do děje příliš nezasahovat tady nefungovala 😉 Takže mě několikrát vyzvali ať nahodim nějaké irské tunes a hrálo se. 2 kytary, bodhran, cajon, buzuki, jeden týpek na small pipes a whistle, později houslista a jiný kytarista a paní co zpívala. Věkově kluk na dudy tak 18, zbytek 30-60. Starší pán na kytaru co byl trochu mimo, nikdo to neřešil a všichni hráli a zpívali s velkou chutí. V hospodě bylo celkem plno, někteří postávali kolem muzikantů a poslouchali. Free pití pro muzikanty celý večer.

V úterý 8.3. jsem jela do Bellies Brae v Kirriemuir (vesnička v podůří Highlands). Jak už jsem psala na FB, čekaly mě 4 hodiny v hudebním ráji! Při prvních tónech mi spadla čelist a z transu jsem se dostala až když všichni v 11h skončili a šli dom. I přes výbornou kvalitu muzikantů se ale mi opět dostalo přátelského přijetí mezi hrající a na konci pozvání na další týden. Repertoár této session byl mix skotských a irských tunes, za celý večer zazněly asi 2 písně, jinak instrumentálky. Session vedli dva boží houslisté (jména si nepamatuju), k tomu kytara, bodhran, dvě buzuki, jeden z houslistů občas prostřídal mandolínu a concertinu. Později přišlo banjo. Všichni zúčastnění byli pánové cca 35-60 let. A do toho já s whistlem :-))) No asi si dokážete představit jak jsem byla nervózní když jsem tam vlezla, představila se a pak byla samozřejmě vyzvána k hraní… Opět nebylo možné pouze poslouchat. Když ostatní viděli, že delší dobu netrefili nic co bych znala, dali pak schválně něco profláklého nebo řekli ať něco hodim 🙂 Nicméně jsem očividně svým hraním nikoho neurazila, takže jsem odcházela spokojená, a s veeeelkou motivací se učit nové tunes které ten večer zazněly.

První hudební krůčky