Nejsnazší a zároveň nejdražší způsob, jak se dostat z Bangkoku do Siem Reap je letecky. Druhou možností je koupit si lístek na turistický autobus přes cestovní agenturu, které mají pěkně nasazené ceny, a nejlevnější způsob je přepravit se jako místní (Kambodžané a Thajci).

Dostanete se asi až čtvrtinovou cenu než s cestovní kanceláří, ale musíte si “udělat domácí úkol.” Tím myslím předem se připravit, vyhledat informace na cestovatelských fórech a v podstatě si napsat návod. V tomto případě jsem byla ráda, že jsem si vypsala slovo od slova, jelikož mi to ušetřilo spoustu zmatků a financí, což se mi potvrdilo také později, když jsem mluvila v Siem Reap s jinými Čechy. Ti přijeli turistickým autobusem a neměli příliš pozitivní zážitek.

[shashin type=”photo” id=”692″ size=”max” columns=”1″ order=”user” position=”center”]

Můj přesun z ostrova Koh Lanta v Thajsku do Siem Reap v Kambodži trvá 2 dny (resp. 36 hodin):

29.11.2012

  • 6:00  – z Koh Lanta malým autobusem (včetně dvou trajektů) do Trang
  • 13:30 – lehátkový vlak z Trang do Bangkoku, který má už na odjezdu 40 min zpoždění, alespoň se tam ale dá slušně spát. Přes den je zajímavý výhled na krajinu a tak konečně vidím z Thajska trochu víc, než jen ostrov Koh Lanta. Projíždíme zemědělskou krajinou – rýžová pole, vodní buvoli, vesničky a sem tam město. Večer se sedadla přestaví na lehátka. Lístek jsem měla koupený přes internet, více info o vlacích v angličtině na webu Seat 61

[shashin type=”photo” id=”576″ size=”max” columns=”1″ order=”user” position=”center”]

[shashin type=”photo” id=”693″ size=”max” columns=”1″ order=”user” position=”center”]

30.11.2012

  • 7:30 ráno příjezd do Bangkoku (o 2 hodiny později), takže jediný vlak na hranice mi ujel, plán B je bus – beru taxi na Morchit bus station, odkud akorát jede místní autobus na hranice (Poipet).

 

Hranice se musí přejít pěšky. Vystupuji na konečné stanici jako jediný turista a postupuji podle návodu:

  • 1. Projít kolem velkého tržiště po hlavní silnici až k velké budově po levé straně, zařadit se do fronty pro cizince a obdržet razítko “Stamp out” tedy odchod z Thajska. Pokud přetahujete víza třeba o jediný den (jako já), zaplatíte pokutu.
  • 2. Přejít po mostě do Kambodži, první budova na pravé straně vám vydá víza za $20
  • 3. Pokračovat do další budovy s cedulí Imigration Office, vyplnit krátký formulář a dostat razítko “Stamp in” tedy vstup do Kambodži.
  • 4. Nasednout do kyvadlového autobusu, který vás doveze na jakési mininádraží, nic neplatit.
  • 5. Pokračovat buď autobusem nebo taxíkem do Siem Reap, ceny jsou při 4 lidech v taxi skoro stejné jako bus, a tak to funguje tak, že se na stanici domluvíte s ostatními turisty na sdílení taxi. Ceny jsou regulované, lístek (i na taxi) se kupuje u okénka.

 

Nejdůležitější je po celou dobu ignorovat všechny místní, kteří se vám snaží “pomoct”, dokonce i ty, kteří mají nějakou uniformu, a nikde neplatit nic jiného, než těch $20 za vízum! Celý areál hranic je posetý falešnými “úřady”, které vydávají víza třeba za dvojnásobek ceny, lidmi, kteří se vás tam snaží nalákat, nebo vás navést do správného úřadu, ale za poplatek. Lidmi, kteří vám donesou formulář k vyplnění, a chtějí za to peníze, přitom ten papír pak u okénka dostanete zdarma, a lidmi, kteří vám za poplatek slíbí předhonit frontu. Na hranicích jsou velké fronty, jelikož i ti, co jedou s cestovkou, musí absolvovat podobný proces a žádný z autobusů hranice nepřejíždí, všichni nakonec jdou pěšky. Jen si je průvodci přehazují jak brambory.

Celý proces získávání správných razítek trvá asi 2 hodiny a já se náramně bavím. Nakonec platím navíc jen 100 THB poplatek státnímu úředníkovi, který mi vydává vízum. Poplatek se tváří oficiálně, je to napsané na velkých cedulích a hlavně okolo postávají ozbrojenci, tak se nezdá, že by to šlo nezaplatit.

V areálu hranic je také obrovské množství heren a kasín, které se snaží nalákat kohokoliv dovnitř.

Do Siem Reap přijíždím kolem 5h večer.

Cena přesunu:

  • 280 THB  minibus z Koh Lanta do Trang ($9)
  • 500 THB vlak + lehátko do BKK ($16)
  • 150 THB taxi z vlakového na autobusové nádraží v BKK ($4,8…to by šlo určitě levněji no…)
  • 230 THB bus z BKK do Poipet (hranice) ($7,4)
  • $20 + 100 THB víza ($23,2)
  • $12 taxi do Siem Reap

 

Celkem cca $72 což je asi 1350Kč za 1350 km a vstup do Kambodži.

 

[wpgmappity id=”16″]

 

Z Thajska do Kambodži po zemi
Tagged on: