Národní park Burren na západním pobřeží Irska tvoří všelijaké skalní útvary nad zemí i pod zemí. Voda, vápenec a tisíce a tisíce let.

Dvě jeskyně jsou komerčně přístupné pro turisty (osvětlení, mostky atd) – Aillwee cave a Doolin cave.

[shashin type=”photo” id=”935″ size=”max” columns=”1″ order=”user” position=”center”]

Další desítky větších i menších jeskyní a průrev jsou volně přístupné, bez jakýchkoliv omezení, mříží nebo dveří. Nicméně není snadné je najít a do mnohých je potřeba lano. Hodí se dobrá baterka (včetně náhradní v kapse), gumáky a staré oblečení které snese pár oděrek. A helma. Je lepší mít poškrabanou helmu než rozsekanou hlavu… Před vstupem do jeskyně je potřeba někomu říct, kam lezete a kdy si myslíte že vylezete. Z jeskyně se pomoci nedovoláte a tak to musí někdo udělat za vás. Vymotat se z 15 km podzemního bludiště může trvat o hodně déle než se zdá…

Cullaun Two

únor 2015

První jeskyně, do které jsem se vydala, má být vhodná pro začátečníky. Lano pro vstup potřeba není. Jeskyně je celkem úzká průrva se stropem někdy vyšším, někdy nižším, většinou se dá jít vzpřímeně, dost často bokem. Párkrát se přelézá, šplhá a podlézá. Dno jeskyně tvoří potok, v našem případě s docela dost velkým průtokem a tak máme vodu občas i nad kolena, protože některé kaskády nebo jezírka přeskočit nejdou. Výš ale ne a tak se voda v gumácích časem prostě ohřeje. Chodbu jeskyně tvoří měnící se vápencové útvary, krápníky a pořád je na co se dívat. Vylézáme asi za 4 hodiny, čas pod zemí utíká rychle.

Vlez  GPS  53.061471, -9.221236

Mapka

Cullaun 2 mapka
Cullaun 2 mapka

Popis jeskyně v PDF (Anglicky)

Jelikož to byla první jeskyně a nevěděla jsem moc co čekat, foťák raději zůstal doma…

Faunarooska

22.2.2015

Druhá výprava vedla do jeskyně Faunarooska, která je o dost drsnějším zážitkem. Vlez je uprostřed vřesoviště, asi 750 m od cesty, blízko vesnice Fanore. Kolem roste pár pokroucených stromů, které využívají závětří průrvy. Do jeskyně se dá dostat opět bez lana. Zjišťujeme, že možná není úplně nejlepší nápad lézt do děr vytvářených vodou v únoru, kdy pořád prší a všechny řeky mají nadprůměrný průtok. Tedy i ta v jeskyni. I přesto je však chodba průchodná, akorát je voda občas nad kolena a některé pasáže s vodopády dají pořádně zabrat. V chodbě je celkově méně místa a tak je postup pomalý, plný přemýšlení jak pokroutit tělo do toho kterého profilu chodby. Jeskynní jóga, ve všech možných i nemožných pozicích. Jsme mokří už od začátku, kropí nás i několik vodopádů shora. Ale výzdoba uvnitř za to mnohonásobně stojí. Nemůžeme se vynadívat na různé tvary a patvary, které vznikaly tak pomalu, po kapkách. Za každým rohem jsou jiné krápníky. Jedna skupina vypadá jako rybí kosti, žebra. Od hlavního vlezu postupujeme dolů po proudu a dostáváme se až skoro na konec jeskyně k rozcestí ve tvaru V, kde se profil už výrazně zmenšuje a vyžaduje další plazení. Druhá polovina jeskyně vede od vchodu proti proudu potoka, ale to už musíme nechat na jindy.

[shashin type=”photo” id=”933,942,934,936,937,938,939,940,941,943,944,945,946″ size=”max” columns=”1″ order=”user” position=”center”]

Vylézáme asi po čtyřech hodinách úplně zmrzlí, venku prší, fučí a je kolem nuly. Rychle se převlékáme do suchého. Prsty na nohou a rukou přijdou k sobě až tak za půl hodiny.

Popis jeskyně v PDF (Anglicky)

Faunarooska mapka
Faunarooska

 

Pollnagollum

28.2.2015

Že nevíte odkud má Tolkienův Glum své jméno? Největší jeskynní komplex v Irsku má 15 km chodeb, několik vlezů a nádherné krápníky. Je volně přístupný ale pokud nejste zrovna zkušení lezci, lano se hodí, minimálně na výlez z jámy ve které se nejsnadnější vlez do jeskyně nachází. Nedá se ani napsat vstup, protože vstoupit se tudy fakt nedá. Do jeskyně se musíte vysloveně vplazit, a to nejlépe nohama napřed. Těchto pár metrů plazení ale ústí do hlavní chodby, která je dost vysoká i široká pro pohodlnou chůzi. Coby začátečníci volíme postup hlavní chodbou dolů po proudu až k hlavní křižovatce. Většinu cesty jdeme potokem, ale nečeká nás žádné šplhání nebo plazení, a tak si v poklidu užíváme krápníky, velký prostor s ohlušujícím vodopádem a několik velkých vápencových formací stalagmitů, -titů, -nátů (no však to znáte ze školy…). Nic tu není polámané, ani oplocené, celá ta nádhera jen pro vás. Asi po půl hodině přicházíme ke křižovatce, kde to otáčíme. Pro dnešek stačí, další až příště a s pořádným foťákem.

[shashin type=”photo” id=”947,948″ size=”max” columns=”1″ order=”user” position=”center”]

Přístup ke hlavnímu vchodu jeskyně od silnice je označen železnou tyčí bez značky (asi aby tam nelezli úplně náhodní lidé) viz google maps

Popis jeskyně v PDF (anglicky) z roku 1944 a novější z roku 1960

Mapa jeskyně promítnutá na povrch země, pro představu jak obrovský celý systém je:

 

 

Jeskyně v irském Burren
Tagged on: